06-14884382 of 06-11643375 info@vrijaanhetwater.nl

Jelsum (Leeuwarderadeel) – Dekema State

Tientallen adellijke families hebben er gewoond sinds de bouw in 1486. Talloze verbouwingen vonden er in de loop der jaren plaats, maar nog steeds ademt Dekema State in Jelsum een vooroorlogse sfeer. De schilderijen die hier hangen vertellen de geschiedenis.

Achter een stevige tuinmuur vinden we een statige woning, omringd door een enorme tuin met boomgaard, bos, moestuin en wandelpaden. Generaties lang is deze ‘state’, gebruikt als buitenplaats door adellijke families die hier hun zomers doorbrachten. Zij wilden zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, vandaar de fruitbomen, moestuin en schapen. Snijbloemen waren ook van belang; hiermee kleedden zij hun woning aan.

Net als veel andere Friese states is Dekema State gegroeid uit een eenvoudige, verdedigbare stenen woning; een ‘stins’. Inmiddels is het een statig landhuis met maar liefst 8 hectare grond. Wim en Jacomine Hoogendam zijn sinds twaalf jaar de beheerders. Wim zorgt voor de tuin, Jacomine richt zich op het huis en de activiteiten eromheen. Tachtig vrijwilligers helpen hen hierbij.

Meer informatie: www.dekemastate.nl


Vrij aan het water

Heeft u vragen of wilt u direct boeken? Neem dan contact met ons op via 06-14884382 / 06-11643375 of stuur ons een email: info@vrijaanhetwater.nl.